Het plan voor de Amsterdamse binnenstad

Project: Ruimte voor de binnenstad (2016-2018)

Leestijd: 2 minuten

De Amsterdamse binnenstad is populair, iedereen wil hier wonen, werken, ontspannen.
Om dat zo te houden schreef Stad-Forum een manifest. Plus een plan om ruimte te maken in de binnenstad. Het volledige plan kunt u hier bekijken.

Download dit artikel als .pdf

De grachtengordel helpt natuurlijk een handje, maar ons grote geheim is de mix: hier kun je wonen voor 300 euro of voor 3 miljoen, een balletje trappen op het Amstelveld of meedobberen bij het Prinsengrachtconcert, slapen bij het Stoelenproject of in het DoubleTree Hilton, werken bij een schoenmaker of op het hoofdkantoor van Booking.com, aanschuiven bij een straatbarbecue of uit je dak gaan in de A’DAM Toren.

Juist de kernwaarden staan nu onder druk. Burgemeester Van der Laan zei het in zijn Staat van de Stad 2016 treffend: ‘Wij hebben met z’n allen, in deze tijd van mondialisering, een enorm probleem… En dat is dat we in zo ongeveer de mooiste en fijnste stad van de wereld wonen.’

Het is de paradox van de populariteit: steden als Amsterdam, Barcelona en Berlijn zijn zo geliefd omdat ze ‘eigen’ zijn, maar onder druk van de massale toeloop gaan ze steeds meer op elkaar lijken.

Juist het succes bedreigt onze unieke balans in verscheidenheid. De bierfiets is het probleem niet, van een vrijgezellenfeest meer of minder kijken we niet op en Nutella eten we bijna allemaal wel eens. Ze symboliseren vooral de diepgaande verandering die de stad doormaakt: de gemengde binnenstad voor iedereen wordt ontwricht door het grote geld én door bergen grijpstuivers – als je alle wafels bij elkaar optelt zijn er ook miljoenen mee gemoeid. Het recht van de sterkste zegeviert steeds vaker.

Van jaar tot jaar lijkt het allemaal wel mee te vallen, maar kijk eens naar de binnenstad van tien jaar geleden en draai je dan om naar de toekomst en probeer eenzelfde periode vooruit te kijken: hoe ziet de binnenstad er dan uit? Nu al beginnen steeds meer Amsterdammers de binnenstad te mijden. Waarna anderen het vacuüm opvullen, en weer meer Amsterdammers wegblijven, … een neerwaartse spiraal.

De eigenzinnigheid die we koesteren staat onder druk, straks is het enige dat nog radicaal is aan Amsterdam het toegangshek dat we moeten plaatsen om te zorgen dat de Wallen niet verstopt raken. Van ons allemaal is de binnenstad dan allang niet meer.

Laten we dat gebeuren? Kijken we passief toe hoe onze binnenstad ons ontglipt? No way. Amsterdammers zijn betrokken bij hun stad, het barst van de denktanks, verenigingen, straatcomités, diensten en stadmakers met plannen. Maar het grote plaatje ontbreekt: er wordt vooral gekeken naar deeloplossingen. En die dragen niet of onvoldoende bij aan een betere stad. We moeten ophouden de bal eindeloos rond te spelen, wat we nodig hebben is mooi, aanvallend spel. En dat vereist, net als bij voetbal, een samenhangende strategie: wat voor binnenstad willen we hebben?

Klik hier voor het volledige plan.

Meer lezen

Ruimte voor de binnenstad

Leefbaarheid / Ruimte voor de binnenstad
De binnenstad op de snijtafel
Leefbaarheid / Ruimte voor de binnenstad / Wonen
Shortstay rond het Rokin
Leefbaarheid / Ruimte voor de binnenstad
Gesloten stadsdorp Westerdokseiland
Leefbaarheid / Ruimte voor de binnenstad / Wonen
Levendig werd het nieuwe Kattenburg niet
Leefbaarheid / Ruimte voor de binnenstad / Wonen
Het geheim van de Felix Meritisbuurt
Leefbaarheid / Ruimte voor de binnenstad
Driehoekbuurt nog steeds volks
Fiets / Leefbaarheid / Mobiliteit / Ruimte voor de binnenstad
De binnenstad autovrij

Ook interessant

Leefbaarheid / Ruimte voor de binnenstad / Wonen
Shortstay rond het Rokin
Leefbaarheid / Ruimte voor de binnenstad / Wonen
Het geheim van de Felix Meritisbuurt
Economie / Leefbaarheid / Wonen
Het succesverhaal van tijdelijk wonen