Gestapelde niche-ervaring

Leestijd: 2 minuten

Voor curator JaapJan Berg is een levendige stad een duurzame stad, maar, zo vraagt hij zich af: wat heeft duurzaam en groen Amsterdam eigenlijk aan weelderige concepten als GreenNest?

Veertien jaar nadat de wereld zich in Hannover vergaapte aan het Nederlands paviljoen van bureau MVRDV dient zich in Amsterdam een project aan dat qua zich qua ontwerp lijkt te willen spiegelen aan zijn illustere voorganger. Althans als de plannen voor het hotelconcept GreenNest slagen.

Waar het inmiddels legendarische Expo-paviljoen de (toen nog vitale) ruimtelijke ordening en het kunstmatige landschap van Nederland vierde, belooft GreenNest de komst van een bijzonder groen hotel én een tuinbouw-experience, ontworpen door het bureau morePlatz.

Dit alles mits de huidige trekkers, het landelijk Innovatienetwerk (Ministerie van EZ) en de stichtingen voor respectievelijk Innovatie in de glastuinbouw (SIGN) en de gastvrijheidssector (STIRR), er in slagen om voldoende financiering te vinden voor het 200 kamers tellende hotel

Het belooft niet minder dan een ‘interactieve beleving van groen met alle zintuigen’ en ‘een plek waar je gelukkig van wordt’.

Aan de gemeente en het stadsdeel Zuidoost zal het niet liggen. Die hebben hun medewerking toegezegd en ambtenaren waarschijnlijk opgedragen zich toch vooral constructief op te stellen. Men knijpt zich natuurlijk stilletjes in de handen bij het zien van de ambitieuze plannen voor het kekke hotel en het sterke staaltje van gehoopt Bilbao-effect.

Het blok met gestapelde, naar werelddelen en biotopen gethematiseerde, verdiepingen mag zelfs rekenen op een zichtlocatie aan de A9. Om precies te zijn tussen het mega-blok van Cisco en de vestiging van een Zweedse woongigant; daar waar de laatste tot voor kort nog het incidentele overaanbod aan klantenauto’s onderbracht.

Het initiatief past ook prachtig bij de kort geleden aangekondigde plannen voor de opwaardering (inclusief een tunnel met boven gelegen park) van die wat verpieterde snelweg (Gaasperdammerweg) en verhogen van de leefbaarheid in het omliggende (woon)gebied. En na het mislopen van de attractieve mogelijkheid om in 2022 de Floriade op Amsterdams grondgebied te mogen organiseren dienen zich zo opvallend snel weer nieuwe en bovendien groene kansen voor het gebied aan. Duurzaam en groen Amsterdam heeft de vaart dus goed te pakken.

Toch blijft de vraag zeuren wat dat duurzaam en groen Amsterdam nu exact heeft aan dit type weelderig concept.

Het richt zich sterk op bezoekers van buiten de stad en heeft als doel om bedrijven en vertegenwoordigers (Business to business) uit de sierteelt en tuinbouwsector aan te trekken. Als de initiatiefnemers, architecten en bouwers beloven hun best doen zal de leefbaarheid van het gebied er ontegenzeggelijk op vooruit gaan. En het project is natuurlijk een aanwinst voor het droefgeestige bedrijventerrein Amstel III dat, ondanks de inspanningen van Glamourmanifest en anderen, nog steeds een zorgenkindje is vanwege de grote leegstand en beangstigende mono functionaliteit die het gebied teisteren.

Maar misschien kan het zeurende gevoel beter geduid worden als we ons, al is het maar voor even, kunnen voorstellen wat de nu voor deze gestapelde niche-ervaring beoogde en gezochte investering van circa 50 miljoen euro allemaal zou kunnen doen voor de transformatie van leegstaande kantoorpanden en de vergroening en grotere multifunctionaliteit van het achterliggende gebied…

Ook interessant

Duurzaamheid / Ecologie / Groen / Klimaat / Stadslandbouw
Groene wederopbouw
Duurzaamheid / Ecologie / Wonen
Schoonschip
Duurzaamheid / Leefbaarheid / Stadslandbouw
Op naar een groene dubbelstad