Amsterdam op kousenvoeten

Project: Drukte, dat biedt kansen (2015)

Leestijd: 7 minuten

Op verzoek van Stad-Forum organiseerde Tijs van den Boomen tijdens de Week van de Stad 2015 een stiltewandeling om te laten zien dat zelfs in het centrum nog veel rustige plekken te vinden zijn. Een terugblik plus negen aanbevelingen.

Onderwerp(en)

Rustige plekken zijn er volop in Amsterdam. Ook in het centrum liggen ze zelden verder dan twee straathoeken van je verwijderd, constateerde verslaggever Marc Kruyswijk van Het Parool een beetje verbaasd na de stiltewandeling. En hij schreef: ‘Amsterdam druk? Amsterdam rustig! Als je maar goed zoekt.’

Misschien is goed zoeken niet eens de kwestie, maar gaat het om goed kijken, de tijd nemen, een keer van je fiets stappen in plaats van steeds maar doorjakkeren, een hoek omslaan, op een bankje gaan zitten en naar de lucht kijken, naar het water, de bladeren, het weer en de mensen.

Rustige plekken laten je even uit de stroom stappen en op adem komen. Daar kunnen kinderen ook zonder toezicht op straat zijn, spelen, bewegen en ontdekken.

De stiltewandeling die Tijs van den Boomen op verzoek van Stad-Forum heeft uitgezet, is acht kilometer lang en voert in een halve cirkel van het Bilderdijkparkje naar het Marineterrein.
We zetten de wandeling niet in een gids of online. Dat zou een contradictio in terminis zijn: hier is het rustig, komt allen!

Nieuwsgierig? Als je de volgende plekken afloopt, dan kan het eigenlijk niet missen:

Maar heel andere routes zijn ook mooi, bijvoorbeeld van het Stenen Hoofd via de Westelijke Eilanden en de Nieuwe Houttuinen naar de hofjes en pleintjes van de noordelijke Jordaan. Of van de oostzijde van de Nieuwmarkt via Rapenburg naar de Kadijken.
Want Amsterdam heeft misschien geen pleinen van het grote gebaar, maar wel pleintjes, hofjes, binnenterreinen, verbrede straten en overhoekjes, die over een raadselachtige kwaliteit beschikken: ze geven rust.

De stiltewandeling hebben we met experts uit zeer verschillende disciplines gemaakt.

De opmerkingen en aanbevelingen zijn gebaseerd op de spontane analyses die zij tijdens de wandeling ten beste gaven en op het aansluitende lunchgesprek op het Marineterrein, dat zijn poorten dit jaar voorzichtig heeft opengezet en dat bij uitstek een verstilde blik op de stad biedt.

Algemeen

Openbaarheid

Toe-eigening

Voorspelbaarheid en veiligheid

Functies

Fiets en voetganger

Verbinding

Geluid en groen

Ter afsluiting nog een paar mooie statements van onze experts

Plekken waar eventjes veel ruimte is en weinig indrukken op je af komen, dat zijn de plekken waar je echt van de stad leert te houden. – Stadsbioloog Remco Daalder

De kortste weg is de drukste weg, bij elke hoek lonkt de afwezigheid. – Kunstenaar Andre Dekker

Een plek waar ik de drukte van de stad ontvlucht is de tuin van de Vosmaerstraat. De tuin is zo groot als het hele blok en bestaat uit een klein bos van populieren, een grasveld, een betegeld deel met kastanjeboom en prachtige bloemperken met rozen, dahlia’s en tulpen in alle kleuren. Er zijn kippen, goudfazanten, papegaaien, moestuinbakken en heel veel kampvuren. Het is een gemeenschappelijke tuin die weliswaar niet vrij toegankelijk is maar tegelijkertijd door vele Amsterdammers gebruikt wordt. Iedereen die langsloopt, vergaapt zich aan de tuin, blij verrast dat zo’n mooie plek middenin de stad verborgen ligt. De tuin heeft kortom grote waarde, niet alleen voor zijn gebruikers maar voor iedereen die deze paradijselijke plek ontdekt te midden van de huizen. – Dramaturg Paulien Geerlings

Plekken die geschikt zijn om toe te eigenen (tijdelijk en permanent), worden eerder als rustige plekken ervaren, omdat ze de mogelijkheid bieden tot controle en voorspelbaarheid. – Stadpsycholoog Sander van der Ham

Stille plekken zijn noodzakelijk voor de leefbaarheid van een stad. – Akoesticus Maarten Hornikx

Voor mijn vertrek werd ik op een paspoortenbureau in Tallinn – toen nog Sovjet-Unie – gewaarschuwd dat het kapitalisme in Nederland echt was en dus meedogenloos. Maar dat het zo buitengewoon lawaaierig was, zeiden ze er niet bij. – Schrijfster Sana Valiulina

Kijken kan ook met je oren – Blinde fotograaf Hannes Wallrafen

Meer lezen

Drukte, dat biedt kansen

Drukte, dat biedt kansen / Leefbaarheid
Tussen Appelscha en New York
Drukte, dat biedt kansen / Leefbaarheid
Zes kansen bij drukte
Drukte, dat biedt kansen / Leefbaarheid
Enjoy Sloterdijk
Drukte, dat biedt kansen / Leefbaarheid / Veiligheid
De wederopstanding van Sloterdijk
Drukte, dat biedt kansen / Leefbaarheid
Drukte biedt kansen voor… detailhandel en horeca
Drukte, dat biedt kansen / Leefbaarheid
Drukte biedt kansen voor… kantoorgebieden
Drukte, dat biedt kansen / Leefbaarheid
Drukte biedt kansen voor… onderwijs
Drukte, dat biedt kansen / Leefbaarheid
Drukte biedt kansen voor… verkeer

Ook interessant

Drukte, dat biedt kansen / Leefbaarheid
Tussen Appelscha en New York
Drukte, dat biedt kansen / Leefbaarheid
Zes kansen bij drukte
Drukte, dat biedt kansen / Leefbaarheid
Middelbare scholieren adviseren B en W