Verhaal


Workshop Sloterdijk N(U)

Thema Week van de Stad 2014  - 7 november 2014

De meeste mensen kennen het gebied Sloterdijk puur als bedrijfslocatie. Als gevolg van de crisis staat echter een groot deel van de kantoren in Sloterdijk nu (gedeeltelijk) leeg. Het gebied is mede hierdoor erg gefragmenteerd.

Vanuit de Gemeente Amsterdam worden er plannen ontwikkeld om daar verandering in te brengen. Binnen vier maanden zal het actieplan woningbouw Sloterdijk vorm krijgen onder leiding van Willem van Leuven. Deze recente ontwikkeling staat centraal als ‘incentive’ tijdens de besloten expertmeeting/workshop.

Guido Wallagh (Stad-Forum) modereerde de workshop waarin niet alleen naar de huidige stand van zaken werd gekeken, maar waar vooral de kwaliteiten van het gebied in kaart werden gebracht. De ideeën en mogelijkheden die hieruit voortvloeien kunnen eventueel verder vorm krijgen binnen de plannen van de Gemeente Amsterdam. Onder de participerende experts is er een groot enthousiasme en veel positiviteit over het gebied.

photo 3

Na de speedsafari’s – waarbij de kou en mist werden getrotseerd – volgde concrete input. De bereikbaarheid en het industriële karakter blijken absolute kwaliteiten. Het gebied rond het HMC Meubelcollege en rondom het station worden als hotspots voor mogelijk verblijfsgebied bestempeld. De connecties met de andere kant van de stad (bijvoorbeeld Haarlemmerweg) moeten worden versterkt om het gebied onderdeel te maken van de rest van de stad. Een unieke eigenschap die zeker niet verloren moet gaan is de diversiteit aan gebouwen in het gebied. De kantoren geven een toekomstige woonomgeving een moderne allure. De experts zijn het roerend eens over de manier waarop dit bereikt moet worden. Samen risico’s nemen en veel ruimte voor experiment om op deze manier te werken aan waarde en het imago van het ‘nieuwe’ Sloterdijk. Team Sloterdijk lijkt een feit.

Meer berichten uit
Week van de Stad 2014

In de ban van de Ring

1 november - VERHAAL

Aan de vooravond van de Week van de Stad wijdde Het Parool de weekendbijlage PS van de Week aan de R... Lees verder