Verhaal


Londen: een dagje uit op de ringweg M25

Thema Week van de Stad 2014  - 28 oktober 2014

De ‘London Orbital’, de ringweg van de Britse hoofdstad, wordt officieel aangeduid als de M25 en is niet bepaald populair. Chris Rea’s hit ‘Road to Hell’ uit 1989 was al geïnspireerd op het stroperige verkeer op de rondweg, de meest gestelde vraag op de Engelse routeplanner is ‘hoe de M25 te vermijden’, en er is zelfs ooit geschreven dat het bestaan van de M25 het meest duidelijke bewijs is voor de invloed van Satan op de wereld.

Kortom, het 188km lange stuk asfalt is niet bepaald een plek waar veel mensen voor hun plezier heen zouden gaan. Toch begon de Brighton & Hove Bus Company twee jaar geleden met het aanbieden van zondagse rondritten op de Orbital, alsof het een bijzondere toeristische attractie was. Dat bleek inderdaad het geval: alle beschikbare plaatsen voor een rondje op ‘Engeland’s grootste parkeergarage’ waren in no-time uitverkocht.

Verschillende media berichtten uitgebreid over de speciale rondrit, zoals de BBC, de Guardian en de Daily Mirror. Sky News maakte de onderstaande reportage. Desondanks is de tour rond de M25 niet uniek. In Rome leidde psychogeograaf ‘Stalker’ al wandelingen rond de plaatselijke ringweg en recentelijk organiseerde het collectief ‘Urbain-Trop-Urbain’ verschillende bustours rond de Périphérique van Toulouse, waar binnenkort zelfs een boek over verschijnt.

Met deze bijzondere rondritten ter inspiratie zal er tijdens de Week van de Stad de ‘Grote Amsterdamse Ringsafari’ georganiseerd worden. Op 8 november tussen 10 en 4 uur vertrekt er ieder uur een bus van het Centraal Station, waarvandaan de verschillende ringen van Amsterdam bereden en besproken zullen worden. Reserveren verplicht, meer informatie is hier te vinden.

Meer berichten uit
Week van de Stad 2014

In de ban van de Ring

1 november - VERHAAL

Aan de vooravond van de Week van de Stad wijdde Het Parool de weekendbijlage PS van de Week aan de R... Lees verder