Verhaal


Cairo: de revolutionaire doe-het-zelf ringweg-oprit

Thema Week van de Stad 2014  - 1 november 2014

Cairo is altijd al een grotendeels ‘informele stad’ geweest, waar veel stedelijke ontwikkelingen tot stand komen buiten de officiële kaders en plannen om. Van het illegaal bewonen van de grafhuizen op de grootste begraafplaats van de stad, tot het ongemerkt toevoegen van een verdieping aan je huis of zelfs het realiseren van een hele nieuwbouwwijk in de woestijn, op alle niveau’s wordt constant door iedereen aan de stad gesleuteld.

Het gebrek aan controle op stedelijke ontwikkeling nam een enorme vlucht tijdens de revolutie van 2011. De autoriteiten verloren langzaam maar zeker hun macht en waren op een gegeven moment zelfs gedwongen alle politie en legereenheden terug naar hun barakken te roepen. Veel inwoners van Cairo zagen op dat moment hun kans schoon en verbreedden het terras van hun café of vergrootten hun huis, met nog minder kans op juridische conflicten met de overheid dan voor de revolutie.

Ook de inwoners van de Mu’tamidiya buurt begonnen met het uitvoeren van een plan, waar ze al sinds de jaren ’90 op aan het broeden waren. In die tijd werd de nieuwe ringweg van Cairo dwars door hun wijk aangelegd, zonder dat er ergens bij hun in de buurt een oprit werd aangelegd. In plaats dat de ring een handige verbinding bood, vormde het voornamelijk een barrière voor de meeste inwoners van de wijk, die ver moeten omrijden om naar de binnenstad te gaan.

Het idee om zelf een oprit te bouwen bestond al lang, maar in het machtsvacuüm dat ontstond tijdens en in de periode vlak na de eerste revolutie grepen de bewoners van Mu’tamidiya hun kans. Verschillende groepen uit de buurt draagden hun financiële of materiële steentje bij en met vereende, gecrowdfunde krachten werd begonnen met de bouw van een op- en afrit van de ringweg bij een handig gekozen kruispunt midden in de wijk.

In korte tijd werden de op- en afrit gerealiseerd, die in vormgeving de ‘officiële’ afritten op andere plekken van de ringweg probeerden na te bootsen. In een slimme zet werden daarop een aantal hooggeplaatste ambtenaren en politici uitgenodigd om de weg ‘officieel’ te openen. Verbouwereerd over de ongebruikelijke gang van zaken, maar toch vereerd met de uitnodiging, kwamen ze braaf opdraven om de lintjes door te knippen, waarmee ze de doe-het-zelf oprit een legitimiteit gaven die niemand meer durfde terug te draaien.

Inmiddels is de oprit volop in gebruik en zijn op meerdere plekken langs de ringweg niet alleen nieuwe opritten aangelegd, maar zijn er ook bruggen, tunnels en onofficiële haltes voor gedeelde taxis in het straatbeeld van de ringweg verschenen. De buurtbewoners zijn niet voor niets trots op hun gezamenlijke infrastructurele bijdrage aan de stad, en plaatsten deze dramatische maar toch ook wel een beetje heroïsche zelfbouwvideo op youtube.

Meer berichten uit
Week van de Stad 2014

In de ban van de Ring

1 november - VERHAAL

Aan de vooravond van de Week van de Stad wijdde Het Parool de weekendbijlage PS van de Week aan de R... Lees verder