Agenda & Tips


Water

In de nieuwe Atlas voor gemeenten worden de 50 grootste gemeente van Nederland op 50 punten met elkaar vergeleken. Tevens bevat de Atlas veel ranglijsten waarmee de relatieve positie van een gemeente kan worden bepaald. De Atlas biedt zo een schat aan informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in het wel en wee van de Nederlandse gemeenten.
De nieuwe Atlas heeft als thema Water. In hoeverre profiteren we in Nederland van de waterrijke omgeving? En hoe verhoudt dat profijt zich tot de kosten van het aanwezige overstromingsrisico? De nabijheid van water is een meerwaarde voor gemeenten. Mensen betalen graag extra voor wonen aan het water, maar willen ook enige compensatie voor overstromingsrisico’s. Per saldo zijn vrijwel overal de lusten groter dan de lasten. Projecten als Ruimte voor de Rivier bieden gemeenten aan het water dan ook nieuwe kansen.

De Atlas laat zien dat Amsterdam nog steeds de meest aantrekkelijke woonstad is. Toch is er wel iets veranderd in de rangorde. Zo staat Nijmegen nu in de top 10, ten koste van Amersfoort. Grootste stijger is Dordrecht, in tien jaar opgeklommen van plaats 30 naar plaats 14.