Agenda & Tips


Amsterdam 750 jaar!

Thema Ruimte voor ontwikkeling 

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. Er zijn redenen genoeg om de 750ste verjaardag van de stad te vieren en om stil te staan bij deze mijlpaal en reden genoeg om vooruit te kijken. Dit is hét moment om de stad verder te ontwikkelen.

De vorige grote verjaardag van Amsterdam dateert van 1975. Het 700-jarig bestaan van de stad werd gevierd met allerlei initiatieven, waaronder de eerste editie van SAIL, het eerste Kwakoe Festival en het eerste Amsterdam Tournament. De stad kreeg 700 nieuwe bomen en er hing sfeerverlichting aan de bruggen in de binnenstad.

Er is iets meer dan tien jaar tijd tot de mijlpaal van 750 jaar Amsterdam en dat geeft ruimte voor mooie initiatieven. De initiatiefnemers van Amsterdam 750 jaar willen bestuurders, bedrijven én bewoners stimuleren hun talent in te zetten bij het vormgeven van de stad in 2025. Daarom maken ze hun ideeën zichtbaar in dit project: Amsterdam 750 jaar.

Ze startten dit programma met elf bij Amsterdam betrokken organisaties. In dit project schoven ze young professionals naar voren: wie kunnen beter bijdragen aan de ontwikkeling van de stad, dan de bestuurders van de toekomst? Ze stelden ook deelnemersplaatsen beschikbaar voor young professionals van maatschappelijke en culturele organisaties.

De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat de voorgestelde initiatieven een bijdrage kunnen leveren aan verdere sociale, economische, ruimtelijke en culturele ontwikkeling van de stad. Daarom hopen ze dat de ideeën een gesprek in de stad uitlokken. Dat ze prikkelen tot meer ideeën én, nog belangrijker: tot actie!

Nog negen jaar te gaan | 31 oktober | Pakhuis de Zwijger