Week van de Stad


Vrijstaat Geuzenveld II

Thema Ruimte voor ontwikkeling  - 15 maart 2013

Na meer dan tien jaar planvorming is een groot deel van de Bakemabuurt nog steeds niet vernieuwd. De woningen worden nu al een paar jaar tijdelijk verhuurd totdat er gesloopt gaat worden. Vele ontwerpers en ontwikkelaars hebben zich inmiddels stukgebeten op deze buurt in het hart van Geuzenveld, pal naast het winkelcentrum. Geen enkel ontwerp bleek tot nu toe haalbaar. Alles is getest en zelfs voor eengezinswoningen lijkt op dit moment geen markt te zijn op deze plek. Direct om de hoek staan al maanden een aantal spiksplinternieuwe eengezinswoningen te koop.

Maar wat is er eigenlijk mis met de bestaande woningen? Niet zo heel erg veel, behalve dat de woningen in de boekhouding van woningcorporatie Stadgenoot zijn afgeschreven en inmiddels een flinke onderhoudsachterstand hebben omdat de woningen al gesloopt hadden moeten zijn. Wat vooral mist is geloof in de toekomstwaarde van het complex. Alleen dan kunnen de kille cijfers van de boekhouding overwonnen worden. Er is immers geen enkele businesscase op te stellen die een ingrijpende renovatie van de woningen voor Stadgenoot rendabel kan maken.

Misschien wordt het eens tijd om met mensen te praten die helemaal aan de andere kant van de stad bezig zijn met de Klusflat Kleiburg. Rochdale heeft de flat overgedragen aan een consortium die wel gelooft in de toekomstwaarde van het gebouw en iedere investering als toegevoegde waarde beschouwen. Binnen het casco van de flat wordt ruimte gegeven aan collectieven en ‘zelfklussers’ om hun eigen droom te verwezenlijken. Juist binnen de hermetische structuren van deze Bijlmerflat blijkt heel veel ruimte te bestaan voor individuele experimenten. Is een dergelijk experiment niet ook denkbaar voor de Bakemabuurt?

Wouter Veldhuis

Meer berichten uit
Ruimte voor ontwikkeling

Moes

30 juni - WEEK VAN DE STAD

Stad-Forum heeft een aantal scherp kijkende stadsgebruikers gevraagd te bloggen over actuele ontwikk... Lees verder