Week van de Stad


Vrijstaat Geuzenveld I

Thema Ruimte voor ontwikkeling  - 14 maart 2013

‘Houthaven op losse schroeven’, kopte Het Parool in februari 2013. De institutionele ontwikkelende partijen trekken zich terug uit dit grote project. De zelfbouwers staan er nu helemaal alleen voor. Volgens sommigen een kans. Volgens mij een zorgelijke ontwikkeling omdat ook de collectieven van zelfbouwers woningcorporaties nodig hebben als achtervang voor eventuele tegenslagen tijdens het ontwikkelingsproces. Bovendien krijgen de zelfbouwers nu de volledige rekening gepresenteerd voor dit mooie en dus ook kostbare project. De verhouding tussen de grondprijs die afgerekend moet worden en het aantal vierkante meters vloeroppervlak dat je mag bouwen is behoorlijk scheef. Dit kon je nog verantwoorden als gegarandeerd was dat de drukke Spaarndammerdijk verdiept aangelegd wordt en de rest van de wijk tegelijkertijd in ontwikkeling wordt genomen. Maar nu worden de zelfbouwers gevraagd het volle pond voor de grond te betalen zonder concrete zekerheid of de weg ooit nog wordt verdiept en zonder duidelijkheid op welke termijn de rest van de wijk gerealiseerd zal gaan worden. Daar sta je dan op een rijtje midden in de haven op je dure grond.

Nee, dan Geuzenveld. Zonder dat iemand het opmerkt worden hier op kleine schaal, maar in hoog tempo zelfbouwkavels gerealiseerd. De eerste negen zijn de afgelopen jaren opgeleverd. De kavels werden door woningcorporatie Farwest in de markt gezet als een betaalbaar alternatief voor IJburg, Zeeburg of Houthaven. Het idee was dat blije hoogopgeleide tweeverdieners met bakfiets en al naar Geuzenveld gelokt zou kunnen worden om een droomhuis te kunnen realiseren. De werkelijkheid had echter een grote verrassing in petto: de meeste kavels waren binnen een paar weken verkocht aan Turkse families die al in Geuzenveld woonden. En in plaats van experimentele wilde woningen bouwden deze mensen met elkaar in een record tempo hele grote betaalbare woningen zonder veel poespas.

Dit succes krijgt nu een vervolg. Langs de Troelstralaan zijn onlangs nog eens 16 kavels in de verkoop gegaan. En opnieuw is een groot deel gekocht door Turkse families uit Nieuw-West. Wat is het geheim? Waarom lukt hier wel wat in Houthaven nog niet lukt. De grondprijs is een belangrijke factor. Aan de Troelstralaan betaal je een redelijke prijs voor een mooi kavel met een tuintje en de ruimte om maximaal vier verdiepingen hoog te bouwen. Maar misschien nog belangrijker is dat er in de omgeving van de Troelstralaan mensen wonen die geloven in hun eigen wijk en erop vertrouwen dat de investeringen die zij nu doen op termijn gegarandeerd terugverdiend zal worden.

De komende maanden worden de ontwerpen voor de woningen uitgewerkt. Over een jaar zullen ongetwijfeld de eerste woningen opgetrokken worden. Ga kijken en verwonder je over het feit dat zelfbouw zo gewoon en pretentieloos kan zijn.

Wouter Veldhuis

Meer berichten uit
Ruimte voor ontwikkeling

Moes

30 juni - WEEK VAN DE STAD

Stad-Forum heeft een aantal scherp kijkende stadsgebruikers gevraagd te bloggen over actuele ontwikk... Lees verder