Oproepen aan de stad


Meer geduld én meer snelheid

Thema Ruimte voor ontwikkeling  - 18 november 2013

Het aantal inwoners in Amsterdam groeit gestaag, net als de woningbehoefte. De bouw van nieuwe woningen is echter nagenoeg stilgevallen. Toch wemelt het in de stad van mensen en partijen die iets willen bouwen, voor zichzelf of voor mensen die op de huidige woningmarkt niets van hun gading kunnen vinden. De wijze waarop deze groepen een plan tot stand brengen past echter niet bij de gemeentelijke planningssystematiek. Deze is immers afgestemd op de inmiddels stilgevallen grootschalige stadsontwikkeling met woningcorporaties en grote projectontwikkelaars. Wat hebben de nieuwe (kleinere) partijen nodig van de gemeente om wel te kunnen bouwen op de vele beschikbare plekken in de stad?

Stad-Forum heeft deze vraag op 24 september 2013 voorgelegd aan een diverse groep onafhankelijke ondernemers die de afgelopen jaren hebben laten zien dat er nog steeds veel mogelijk is in Amsterdam.

Deelnemers aan het rondetafelgesprek: Pallas Agterberg (Alliander), Marieke Berkers (Stad-Forum), Ted Biesterbos (Biesterbos Groep), Wouter Endert (Decathlon Netherlands), Edo Haan (Stad-Forum), Susanne Heering (AT5/moderator), Zef Hemel (DRO), Gerard Jan van den Herik (Herik Rail Treincharters), Annius Hoornstra (OGA), Liesbeth Jansen (Stad-Forum), Robert Kohsiek (Wonam), Henk van der Lely(ID&T), Monique Maarsen (Maarsen Groep), Charlie Macgregor  (The Student Hotel), Olaf Nieuwenhuis (Kroonenberg Groep), Maarten van Poelgeest (Gemeente Amsterdam), Geurt van Randeraat (Site urban development), Wouter Veldhuis (Stad-Forum), Christa van Vlodrop (Stad-Forum), Guido Wallagh (INBO), Dennis van Westerop (Peak Development)

De conclusie was eenvoudig,  maar heeft wel verrijkende gevolgen voor de werkwijze binnen het gemeentelijk apparaat:

  Meer berichten uit
  Ruimte voor ontwikkeling

  Moes

  30 juni - WEEK VAN DE STAD

  Stad-Forum heeft een aantal scherp kijkende stadsgebruikers gevraagd te bloggen over actuele ontwikk... Lees verder

  Vrijstaat Geuzenveld II

  15 maart - WEEK VAN DE STAD

  Na meer dan tien jaar planvorming is een groot deel van de Bakemabuurt nog steeds niet vernieuwd. De... Lees verder