Oproepen aan de stad


Geef ruimte voor bijstelling winstverwachting

Thema Ruimte voor ontwikkeling  - 8 december 2013

Gemeente en ontwikkelende partijen houden elkaar al enkele jaren in een wurggreep door vast te houden aan de overeengekomen residuele grondprijs. Deze prijs is bepaald op basis van een, inmiddels achterhaald, bouwplan. De gemeente heeft deze opbrengsten al ingeboekt en de ontwikkelaar wacht tot de vastgoedmarkt weer aantrekt zodat hij het project zonder verlies kan verhuren of verkopen. Inmiddels is wel duidelijk dat het nog lang zal duren voordat de woningmarkt weer op het niveau van voor 2007 zal komen.  Het wordt dus hoog tijd om op zoek te gaan naar alternatieve strategieën die voor zowel de gemeente als de ontwikkelende partijen een uitweg bieden, zonder grote verliezen. Om de contouren van een mogelijke oplossing te verkennen organiseerde Stad-Forum op 24 oktober 2013 een gesprek met wethouder Maarten van Poelgeest en een aantal onafhankelijke investeerders en ontwikkelaars die de afgelopen jaren hebben aangetoond dat het nog steeds mogelijk is om projecten te realiseren in Amsterdam.

Voor iedereen was het duidelijk dat de hoge opbrengstverwachtingen op dit moment niet waargemaakt kunnen worden. Op langere termijn zien alle partijen echter wel grote kansen voor waardeontwikkeling. Amsterdam is en blijft een aantrekkelijke vestigingsplaats en de ruimte om te groeien is schaars. Vanuit de markpartijen is er een groeiende behoefte om samen met de gemeente in te zetten op waardeontwikkeling. En dat kan niet met de boekhouding van gisteren. Dit vraagt van zowel de publieke als private partijen de bereidheid om open te zijn over de kosten en baten binnen een project. En bovendien bereidheid om de financiële verwachtingen gedurende de ontwikkeling van een project telkens bij te stellen. Het belangrijkste rendement, zowel voor de private partijen als overheid, moet gehaald worden met de waardeontwikkeling op lange termijn. Dus als een project over tien jaar met veel winst verkocht wordt, moeten opbrengsten naar rato verdeeld kunnen worden tussen private partijen en de gemeente.

 Liesbeth Janssen en Wouter Veldhuis

Deelnemers aan het rondetafelgesprek: Pallas Agterberg (Alliander), Marieke Berkers (Stad-Forum), Ted Biesterbos (Biesterbos Groep), Wouter Endert (Decathlon Netherlands), Edo Haan (Stad-Forum), Susanne Heering (AT5/moderator), Zef Hemel (DRO), Gerard Jan van den Herik (Herik Rail Treincharters), Annius Hoornstra (OGA), Liesbeth Jansen (Stad-Forum), Robert Kohsiek (Wonam), Henk van der Lely(ID&T), Monique Maarsen (Maarsen Groep), Charlie Macgregor  (The Student Hotel), Olaf Nieuwenhuis (Kroonenberg Groep), Maarten van Poelgeest (Gemeente Amsterdam), Geurt van Randeraat (Site urban development), Wouter Veldhuis (Stad-Forum), Christa van Vlodrop (Stad-Forum), Guido Wallagh (INBO) en Dennis van Westerop (Peak Development)

 

Meer berichten uit
Ruimte voor ontwikkeling

Moes

30 juni - WEEK VAN DE STAD

Stad-Forum heeft een aantal scherp kijkende stadsgebruikers gevraagd te bloggen over actuele ontwikk... Lees verder

Vrijstaat Geuzenveld II

15 maart - WEEK VAN DE STAD

Na meer dan tien jaar planvorming is een groot deel van de Bakemabuurt nog steeds niet vernieuwd. De... Lees verder